Rektální aplikace ozonu

Terapeutické účinky ozónu jsou známe jíž velmi dlouho, možná ale netušíte, jaké jsou možné způsoby aplikace ozónu. Aplikace ozónu můžeme obecně rozdělit na lokální a systémovou. Při systémové aplikaci se ozón dostává do celého těla, jednou z těchto aplikací je právě rektální insuflace.

Rektální insuflace směsi ozónu a kyslíku je jednou z nejstarších způsobů použití ozónu (Aubourg 1936), v poslední době se používá jako alternativa tzv. velké hemoterapii (10 PASS autohemoterapie) u dospělých i dětí, která také působí systémově, tedy v celém těle. Ozon je absorbován skrze rektální žíly do jater a krevním oběhem do celého těla.

Ozon zlepšuje oxygenaci tkání

Kyslík potřebujeme k životu, to je jasné, proč ale nestačí pořádně dýchat? Protože jedna věc je dostat kyslík do těla a druhá věc je, jak naše tělo umí kyslík využít k tvorbě energie. Terapie ozónem zlepšuje právě využití kyslíku v těle. Nedostatečná produkce energie v malých organelách uvnitř našich buněk, které se jmenují mitochondrie, je podkladem rozvoje všech chronických onemocnění a stárnutí obecně.

Důvodem terapie jsou zdravotní účinky ozónu:

  1. antimikrobiální efekt (ničí viry, parazity, plísně a další patogeny)
  2. oxygenace tkání
  3. modulace imunitního systému

Pro jaké zdravotní obtíže je rektální ozonová terapie vhodná?

  • syndrom dráždivého tračníku (IBS)
  • zánětlivé choroby střevní (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida)
  • anální fisury, fistuly
  • imunomodulace – jako doplněk k dalším terapiím
  • střevní propustnost (leaky gut) a tím spojené další nemoci jako ekzémy, alergie, autoimunitní onemocnění…
  • chronická zácpa, průjmy bez prokazatelné etiologie
  • infekce – parazité, kvasinky
  • SIBO – přerůstání bakterií do tenkého střeva

Může vás napadnout otázka, co se děje se střevním mikrobiomem při rektální aplikaci ozónu? Vědci a lékaři, kteří se tomuto tématu věnují se shodují na tom, že ozón má pozitivní účinky při např. terapii dysbiózy, stimuluje rovnováhu bakterií v tlustém střevě.

V literatuře najdeme i zajímavé aplikace např. použití rektální insuflace ozónu u pacientů s COVID-19 s hypoxií s kladným efektem na celkovou oxygenaci tedy okysličení krve a tím pádem i zlepšení saturace.

Pro koho není terapie ozónem vhodná?

  • Lidé se závažným deficitem G6PD, což je genetická porucha enzymu glukózo-6-fosfát dehydrogenázy, tato porucha způsobuje zvýšený rozpad červených krvinek, tedy hemolytickou anémii. Červené krvinky jsou při této nemoci více náchylné na působení oxidačního stresu
  • Těhotenství
  • Poruchy krevní srážlivosti, anémie
  • Závažná nestabilita kardiovaskulárního systému

Rektálnímu podání ozonu by měla předcházet příprava střeva např. přípravkem Yal, který lze zakoupit v lékárně.

Pokud se terapie ozónem provádí uvážlivě a smysluplně, je velmi bezpečná a zároveň účinná.

MUDr. Tereza Černá, CFMP

Rezervace termínu

Tyto webové stránky používají cookies. V případě, že souhlasíte s jejich použitím, klikněte na tlačítko "Souhlasím" níže. Detaily, jak s Vašimi daty nakládáme, najdete na stránce Podmínky zpracování osobních údajů.