Makulární degenerace

Makulární degenerace je jednou z nejčastějších příčin ztráty vidění v oblasti průmyslových zemí, postihuje 20 až 30% populace starší 65 let, vede k poklesu kvality života. Makulární degenerace se dělí na dvě formy: suchá, atrofická forma a vlhká exsudativní forma. Suchá makulární degenerace se vyskytuje u 80 až 90% případů makulární degenerace. Suchá forma vede často během měsíců a let k centrálním výpadkům zorného pole, ke zhoršení až ztrátě vidění. Suchá makulární degenerace může přejít do vlhké formy. Terapie vlhké formy zahrnuje laserovou terapii, fotodynamickou terapii a intravitrální injekce. Tyto metody vedou ke zpomalení, někdy ale i k zastavení procesu progrese. Mnohé klinické studie ukázaly, že doplňky stravy, které obsahují vysoké dávky antioxidantů a zinku, vedou k pozastavení progrese suché makulární degenerace. Pozitivní efekt mají vitamíny AREDS.

Patogeneze makulární degenerace není ještě zcela objasněna. Mohlo by to být familiarní zánět, genetické faktory a zvýšená pigmentace tkání. Vliv má i vysoký tlak, kouření, obezita, vysoký věk, zvýšený cholesterol apod. Bylo prokázáno, že významný faktor, který vede k makulární degeneraci, je porucha retinální mikrocirkulace. Suchá forma makulární terapie odpovídá pozitivně na ozónovou kyslíkovou terapii.
Ozónová terapie vede k okysličení buněk a zlepšení mikrocirkulace, ke zlepšení prokrvení tkání, v tomto případě sítnicového pigmentu a Bruchovy membrány. Včasné studie potvrzují, že ozónová terapie může zpomalit postup makulární degenerace, a u některých pacientů studie se dokonce vidění zlepší.

Citujeme tuto studii: Int J Ophthalmol. 2012; 5(6): 708–713. Published online 2012 Dec 18. doi: 10.3980/j.issn.2222-3959.2012.06.11

Effects of major ozonated autohemotherapy in the treatment of dry age related macular degeneration: a randomized controlled clinical study Emma Borrelli, Angelica Diadori, Alessandro Zalaffi and Velio Bocci. Author information Article notes Copyright and License information PMC Disclaimer

Do studie bylo zahrnuto 140 pacientů se suchou formou makulární degenerace. 70 jich bylo léčeno vitamíny a 70 ozonovou terapií. Výsledky ukázaly, že vidění pacientů léčených ozonem se prokazatelně zlepšilo.

Ozonoterapie je považována za vhodnou pro suchou formu věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD) z několika důvodů:

Antioxidační účinky: Ozonoterapie podporuje produkci antioxidantů v těle, což pomáhá neutralizovat volné radikály. Volné radikály mohou poškozovat buňky sítnice, což přispívá k progresi suché formy VPMD.

Zlepšení okysličení tkání: Ozonoterapie zvyšuje dostupnost kyslíku v tkáních, což zlepšuje metabolismus buněk sítnice a podporuje jejich funkci a přežití. To je důležité u suché VPMD, kde dochází k degeneraci buněk.

Protizánětlivé účinky: Zánět je jedním z faktorů přispívajících k rozvoji VPMD. Ozonoterapie má schopnost snižovat zánět, což zpomaluje progresi onemocnění.

Stimulace mikrocirkulace: Ozonoterapie zlepšuje průtok krve v očních cévách, čímž podporuje lepší výživu sítnice. Lepší cirkulace pomáhá zpomalit degenerativní procesy spojené s VPMD.

Rezervovat termín

Tyto webové stránky používají cookies. V případě, že souhlasíte s jejich použitím, klikněte na tlačítko "Souhlasím" níže. Detaily, jak s Vašimi daty nakládáme, najdete na stránce Podmínky zpracování osobních údajů.