DNA testy

Má cenu si dělat genetické testy? Jak testy probíhají? Co se z nich dozvím? To vše bude předmětem dnešního článku.

Ve funkční medicíně se potřebujeme dostat k jádru potíží a v praxi využíváme kromě podrobné anamnézy také různé testy. Jedním z nich jsou různé varianty DNA testů. Dnes již víme, že velkou roli v rozvoji různých onemocnění hraje prostředí čili náš životní styl a jen menší část tvoří genetika, je to přibližně 80% ku 20%. Pro pochopení jak naše geny fungují je potřeba zmínit pojem epigenetika. „Epi“ z latiny znamená „nad“ čili něco, co je nad našimi geny. Je to vědní obor, který zkoumá, jak naše prostředí ovlivňuje to, jak se naše geny projevují. Představit si to můžeme na konkrétním příkladu. Jsou lidé, kteří mají geneticky vyšší riziko např. rozvoje cukrovky 2. typu, ale protože celý život dbají na životosprávu, sportují atd., nikdy se u nich cukrovka nerozvine. Velmi totiž záleží v jakém prostředí se naše geny ocitají a tím prostředím je myšlena výživa, životní prostředí a toxické látky, úroveň stresu, psychické faktory a emoce, spánek a cirkadiánní rytmus atd…to jsou důležité vypínače a zapínače našich genů. Ačkoli se geny nemění máme pořád ty stejné celý život, mění se způsob, jakým dochází k čtení genetické informace.

DNA testy s velkou oblibou používám v primární prevenci, tedy k zorientování se v tom, s jakými kartami (na úrovni biologie) ten život hrajeme. Setkávám se často s klienty, kteří jsou zahlceni informace o tom, co by měli pro své zdraví dělat. Od nepřeberného množství různých výživových směrů, non-toxic domácnosti, meditací, stress management technik, doplňků stravy atd. Je toho opravdu mnoho. Ale všichni nemusíme dělat všechno, je to o tom, najít ty návyky a vzorce, které jsou právě pro nás tou nejlepší prevencí. A k tomu slouží DNA testování, je to taková personalizovaná prevence.

Na trhu je dnes již mnoho různých testů a laboratoří, vždy si pečlivě prostudujte, co je v jednotlivých testech obsaženo. Já už několik let v praxi používám DNA testy od Nordic Laboratories.

Jak probíhá testování?

Je to velmi jednoduché, test se provádí z kapky krve, takže lze odebrat v pohodlí domova, u malých dětí nebo v potřebných situacích lze odebrat vzorek i ze slin. Test stačí provést jednou za život, jak jsem již zmínila, naše geny se nemění čili test není potřeba opakovat. Výsledky jsou k dispozici za 2-3 týdny. Většina balíčků DNA testů je nyní již v češtině i tak doporučuji konzultaci s odborníkem, který vám pomůže nastavit individuální plán.

Nejčastěji používaným testem je tzv. DNA Health test, který testuje několik oblastí: Lipidový metabolismus, Metylace/vitamíny skupiny B, Detoxifikace, Zánětlivost, Reakce na potraviny (laktóza, lepek, kofein, sůl), Metabolismus vitamínů a tedy riziko deficitu (vitamin D, B12, C, A), Oxidativní stres, Zdraví kostí, Inzulínová senzitivita. Na základě zjištění individuálních variant genů se stanovuje míra zatížení těchto oblastí. Takže vám například vyjde, že největší pozornost byste měli věnovat zhoršené detoxifikaci a zvýšené zánětlivosti, ale naopak nemáte sklon k cukrovce nebo zvýšenému cholesterolu. U vitamínů může vyjít například vyšší riziko nedostatku vitamínu D nebo vitamínu B12, který spolu s dalšími vitaminy skupiny B hraje roli v tzv. metylaci, v tom případě je dobré dbát na dostatečný příjem a občas kontrolovat hladiny z krve, jak na tom opravdu jste.

Základním DNA Health testem to nekončí, můžete zvolit i další balíčky, které se zaměřují zase na jiné skupiny genů, které lze životním stylem ovlivnit. Oblíbený je také DNA Diet, který vám pomůže s personalizací jídelníčku, DNA Sport zaměřený na oblasti sportu – zda se hodíte spíše do vytrvalostních či silových sportů, riziko zranění, schopnost regenerace, metabolismus kofeinu, citlivost na sůl. DNA Mind se zaměřuje na oblasti duševního zdraví – neurodegenerativní poruchy, regulace nálady, závislosti chování. DNA oestrogen se zabývá oblastmi, které se podílejí na metabolismu karcinogenů, steroidních hormonů a detoxifikaci ve fázi I a II. DNA Resilience je zajímavým panelem, který testuje oblasti podílející se na naší celkové odolnosti, zjišťuje matabolismus dopaminu, serotoninu, noradrenalinu či oxytocinu a dalších parametry stresové reakce. Dalším novějším panelem je DNA pain, který je vhodný u pacientů trpících chronickou bolestí, kde se testují oblasti jako endokanabinoidní systém, opioidová cesta, katecholaminy, serotonin, či buněčná signalizace. Grow baby panel je vhodný pro nastávající maminky tedy pro ženy plánující těhotenství, který má za cíl odhalit rizikové faktory spojené s těhotenstvím, optimalizovat zdraví ženy a také vytvořit ty nejlepší podmínky pro vývoj miminka. Další varianty jsou také DNA Smile – zaměřené tedy na oblasti zdraví dutiny ústní a DNA Skin na zdraví kůže.

DNA core v sobě spojuje oblasti z Health, Sport a Diet.

DNA testování je nápomocné ve vytvoření personalizované prevence, tedy nastavení vhodného stravování, životního stylu, pohybové aktivity, suplementace na míru každému, kdo má zájem vzít odpovědnost za své zdraví do vlastních rukou.

MUDr. Tereza Černá

Rezervace termínu

Tyto webové stránky používají cookies. V případě, že souhlasíte s jejich použitím, klikněte na tlačítko "Souhlasím" níže. Detaily, jak s Vašimi daty nakládáme, najdete na stránce Podmínky zpracování osobních údajů.